kolejne zadanko z szeregów :)
Kamil: | | n | | n2 | |
∑ n=1 do ∞ ( |
| )2= |
| |
| | n+1 | | (n+1)2 | |
szacuję do rozbieżności
| n2 | | n | | n | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| = |
| * |
| |
| (n+1)2 | | (n+n)2 | | 4n2 | | 4 | | n | |
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| * |
| − szereg dirichleta gdzie α≤1 , czyli rozbieżny |
| | 4 | | n | |
| | n | | n2 | |
Na mocy kryterium porównawczego ∑ n=1 do ∞ ( |
| )2= |
| jest rozbieżny. |
| | n+1 | | (n+1)2 | |
Wiem że męcze tymi szeregami, ale to porównawcze przysparza mi najwięcej problemów i dlatego
pytam.
więc to dobrze zrobione? jakieś zzastrzeżenia są?
14 lis 22:16
Adamm: wyrecytuj mi warunek konieczny zbieżności szeregów
14 lis 22:17
Kamil: jeśli lim ≠0 wtedy szereg jest rozbieżny, jeśli lim=0 wtedy może być zbieżny, choć nie musi
zapomniałem tego sprawedzić, ale chyba kryterium zajęło się sprawą?
14 lis 22:21
Adamm: problem w tym że męczyłeś się jak głupi, kiedy mogłeś po prostu skorzystać z twierdzenia i
po sprawie
14 lis 22:22
Kamil: właśnie o to chodzi, że chcę przerobić jak najwięcej zadań i przećwiczyć kryterium porównawcze.
choć przyznaję że nie pomyślałem nawet o tym.
niedługo pojawią sie kolejne zadanka
14 lis 22:24
Kamil: takie pytanko jeszcze mam na koniec
wiem że przy tym kryterium pomocne przy ograniczaniu tangensa jest nierówność
tgx≤2x
tylko czy istnieje taka nierówność?
w jednej z książek spotkałem się z taką nierównością
która nierówność jest porawna?
14 lis 22:44
AAA: LECZCIE SIĘ, WSZYSCY
14 lis 22:46
Adamm: czy ja ci wyglądam na wszechwiedzącego?
czytałeś mój post o kryteriach? nie czytałeś
idź i go przeczytaj
14 lis 22:46
14 lis 22:47
Kamil: oczywiście że czytałem, tylko nie rozumiem po co go przytaczasz...
14 lis 22:54
Adamm: co z tego że czytałeś, skoro nic się z niego nie nauczyłeś
nie korzystamy z kryterium porównawczego, bo zawsze możemy je zastąpić
kryterium ilorazowym
i tu nie ma takich rzeczy jak "ooo a jaką ja tutaj użyję nierówność?

"
14 lis 22:56