matematykaszkolna.pl
kolejne zadanko z szeregów :) Kamil:
 n n2 
∑ n=1 do (

)2=

n+1 (n+1)2 
szacuję do rozbieżności
n2 n n 1 1 

=

=

*

(n+1)2 (n+n)2 4n2 4 n 
 1 1 

*

− szereg dirichleta gdzie α≤1 , czyli rozbieżny
 4 n 
 n n2 
Na mocy kryterium porównawczego ∑ n=1 do (

)2=

jest rozbieżny.
 n+1 (n+1)2 
Wiem że męcze tymi szeregami, ale to porównawcze przysparza mi najwięcej problemów i dlatego pytam. więc to dobrze zrobione? jakieś zzastrzeżenia są?
14 lis 22:16
Adamm:
 n 
(

)2→1
 n+1 
wyrecytuj mi warunek konieczny zbieżności szeregów
14 lis 22:17
Kamil: jeśli lim ≠0 wtedy szereg jest rozbieżny, jeśli lim=0 wtedy może być zbieżny, choć nie musi zapomniałem tego sprawedzić, ale chyba kryterium zajęło się sprawą?
14 lis 22:21
Adamm: problem w tym że męczyłeś się jak głupi, kiedy mogłeś po prostu skorzystać z twierdzenia i po sprawie
14 lis 22:22
Kamil: właśnie o to chodzi, że chcę przerobić jak najwięcej zadań i przećwiczyć kryterium porównawcze. choć przyznaję że nie pomyślałem nawet o tym. niedługo pojawią sie kolejne zadanka emotka
14 lis 22:24
Kamil: takie pytanko jeszcze mam na koniec wiem że przy tym kryterium pomocne przy ograniczaniu tangensa jest nierówność tgx≤2x tylko czy istnieje taka nierówność? w jednej z książek spotkałem się z taką nierównością
 4 π 
tgx≤

x dla x∊<0,

>
 π 4 
która nierówność jest porawna?
14 lis 22:44
AAA: LECZCIE SIĘ, WSZYSCY
14 lis 22:46
Adamm: czy ja ci wyglądam na wszechwiedzącego? czytałeś mój post o kryteriach? nie czytałeś idź i go przeczytaj
14 lis 22:46
14 lis 22:47
Kamil: oczywiście że czytałem, tylko nie rozumiem po co go przytaczasz...
14 lis 22:54
Adamm: co z tego że czytałeś, skoro nic się z niego nie nauczyłeś nie korzystamy z kryterium porównawczego, bo zawsze możemy je zastąpić kryterium ilorazowym i tu nie ma takich rzeczy jak "ooo a jaką ja tutaj użyję nierówność?emotka"
14 lis 22:56