Pomoc
Radziu0890! : | (n−3)! * (n+1)! | |
|
|
| (n −1)* (n + 2)! | |
| (n+2)! * n! | |
|
|
| (n+1)!*(n−1)! | |
Bardzo bym prosił o wytłumacznie "krok po kroku'
31 sty 12:22
Radziu0890! : Oczywiscie chodzi o obliczenie tego
31 sty 12:49
bartek: | | (n+1)!(n+2)*(n−1)!n | |
2. = |
| =n(n+2) |
| | (n+1)!*(n−1)! | |
31 sty 13:02
bartek: A w pierwszym przykladzie nie ma byc ! przy (n+1) w mianowniku?
31 sty 13:03
bartek: raczej przy (n−1)
31 sty 13:04
Radziu0890! : Może najpierw odniosę się do drugiego.
Mozesz mi powiedziec dlaczego tak to pomnożyłes ?
odnośnie pierwszego to wynik powinien wyjść:
Mam to rozwiązane ale nie rozumiem co sie mnoży i dlaczego.
31 sty 13:16
Radziu0890! : pomożesz ?
31 sty 15:06
Edek: muszisz najpierw zrozumieć istotę silni
popatrz
4!=1*2*3*4=2!*3*4=3!*4
25!=24!*25=23!*23*25=..
tak samo możemy rozłączyć
(n+2)!=(n+1)!(n+2)=n!(n+1)(n+2)=(n−1)!n(n+1)(n+2)=...
n!=(n−1)!n=(n−2)!(n−1)n=...
poprostu trzeba się tego wyuczyć, nic więcej
31 sty 17:53
Edek: ach, w jednycm jest błąd oczywiście
25!=24!*25=23!*24*25=..
31 sty 17:54