Wielomiany
Szymek_: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wielomian (m−4)x4 −4x2 +m − 3 ma cztery
pierwiastki.
Czy moje założenia są słuszne ? t = x2.
Delta t > 0, t1 * t2 > 0, t1 + t2 > 0. Czy wynik tych założeń to wynik działania ?
14 lis 21:08
iteRacj@: m−4≠0 równanie musi być stopnia czwartego, żeby mogło mieć 4 pierwiastki
14 lis 21:17
Szymek_: No tak, racja
14 lis 21:26
PW: Dla m=3 też nie ma czterech pierwiastków.
14 lis 21:55
Szymek_: No tak, bo jedno "t" będzie zerem ...
Jednakże to wyszłoby mi chyba z tych założeń
14 lis 21:59
iteRacj@:
tak te warunki dla t1 i t2 eliminują m=3 ze zbioru rozwiązań
14 lis 22:17
Szymek_: Dobra, dziękuję bardzo za pomoc !
14 lis 22:24