matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie rozniczkowe
K:
Równanie rozniczkowe Mam takie równanie sił (m+βt)*dv/dt = F − βv
0
Mam wyliczyć v(t) Gdzie F, β, to stałe
14 lis 21:01
Mariusz:
v
0
też stałe ? albo funkcją zależną od t ale nie od v Zmienne rozdzielone (m+βt)*dv/dt = F − βv
0
m+βt
dv
=1
F−bv
0
dt
m+βt
dv=dt
F−bv
0
Równanie liniowe (m+βt)*dv/dt = F − βv (m+βt)*dv/dt +βv=F
β
F
dv/dt+
v=
m+βt
m+βt
β
dv/dt+
v=0
m+βt
β
dv/dt=−
v
m+βt
dv
β
=−
v
m+βt
β
v(t)=C(t)e
−∫
dt
m+βt
...
14 lis 22:12
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick