n2+n | ||
∑ n=1 do ∞ | ||
3n2+1 |
n2+n | n | n | 1 | 1 | |||||
≥ | = | = | * | ||||||
3n2+1 | 3n2+n2 | 4n2 | n | 4 |
1 | 1 | |||
∑ | * | − szereg dirichleta gdzie α≤1 więc jest to szereg rozbieżny. | ||
n | 4 |
n2+n | ||
Na mocy kryterium porównawczego szereg ∑ n=1 do ∞ | jest rozbieżny. | |
3n2+1 |
n2+n | n2 | n2 | 1 | ||||
≥ | ≥ | = | |||||
3n2+1 | 3n2+1 | 3n2 + n2 | 4 |
2 | ||
sinx> | x | |
π |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |