złożona niewymierność w mianowniku
AM: Podane wyrażenie uwolnij od niewymierności z mianownika
Jak to mogę zrobić?
14 lis 20:47
Eta:
| 5*√6√2+√3 | | 5√6√2+√3*√69 | |
| = |
| |
| √72−3 | | 69 | |
14 lis 20:55
AM: Eta, jak doprowadzić wyrażenie do tej postaci? Resztę postaram się ogarnąć we własnym zakresie
14 lis 21:01
Eta:
1/ mnożymy licznik i mianownik przez
√6√2+√3
w mianowniku otrzymasz
√6√2−√3*
√6√2+√3=
√(6√2)2−(√3)2=
√72−3=
√69
| | 5*√6√2+√3 | | √69 | | 5√6√2+√3*√69 | |
W= |
| * |
| = |
| |
| | √69 | | √69 | | 69 | |
14 lis 21:10
Eta:
Czy teraz jasne?
14 lis 21:10
AM: Tak, dziękuje
14 lis 21:13
Eta:
To teraz "ogarniaj "pozostałe podobnie ....
14 lis 21:15