Funkcje
Nowy: Proszę pomóżcie
Zbadaj monotoniczność oraz wyznacz ekstrema funkcji
f(x)=x2 * ex
14 lis 20:46
Jerzy:
Policz pochodną.
14 lis 20:48
Nowy: f'(x) = (x2)*ex+x2*(ex)'=2x*ex+x2*ex=x*ex*(2+x)
14 lis 20:58
Nowy: Czy tak?
14 lis 20:58
14 lis 20:59
Nowy: Proszę podpowie ktoś czy dobrze
14 lis 21:44
Ajtek:
Jest okej, Teraz badaj w jakich przedziałach f'(x)>0 i f'(x)<0.
Jeśli pochodna >0 to f(x)↗, jak <0 to f(x)↘.
Przy extremach badasz zmianę znaku pochodnej w punktach x=0 i x=−2. Jeżeli w otoczeniu tych
punktów znak pochodnej sie zmienia, np. z+ na − to masz max. lokalne.
14 lis 21:54