matematykaszkolna.pl
funkcja trygonometryczna ziuta608: oblicz pozostale wartosci funkcji trygonometrycznych wiedzac ze α∉(90*) tgα=12
31 sty 11:51
bliźniak: A nie przypadkiem α∊(0,90°) ? Masz takie wzory: ctgα = U{1}{tgα) dla tgα≠0
 sinα 
tgα=

cosα 
 cosα 
ctgα=

sinα 
sin2α+cos2α=1 W pierwszej ćwiartce (czyli jeżeli α∊(0,90°) ) wszystkie funkcje trygonometryczne mają znak dodatni. W pozostałych ćwiartkach możesz wykorzystać wzory redukcyjne (w każdych tablicach matematycznych z funkcjami trygonometrycznymi masz je podane. Znaczy się − w tablicach, które są na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej na maturę 2010 ich nie ma (przy najmniej nie było ich na początku bieżącego roku szkolnego, kiedy to drukowane zostały).
31 sty 13:12
bliźniak: A nie przypadkiem α∊(0,90°) ? Masz takie wzory:
 1 
ctgα =

dla tgα≠0
 tgα 
 sinα 
tgα=

cosα 
 cosα 
ctgα=

sinα 
sin2α+cos2α=1 W pierwszej ćwiartce (czyli jeżeli α∊(0,90°) ) wszystkie funkcje trygonometryczne mają znak dodatni. W pozostałych ćwiartkach możesz wykorzystać wzory redukcyjne (w każdych tablicach matematycznych z funkcjami trygonometrycznymi masz je podane. Znaczy się − w tablicach, które są na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej na maturę 2010 ich nie ma (przy najmniej nie było ich na początku bieżącego roku szkolnego, kiedy to je drukowano).
31 sty 13:14
bliźniak: Dziwne − tego pierwszego postu nie powinno mi wysłać, nacisnąłem na "zobacz podgląd" i poprawiłem wzór na ctg i dopiero później wysłałem...
31 sty 13:15