funkcja trygonometryczna
ziuta608:
oblicz pozostale wartosci funkcji trygonometrycznych wiedzac ze α∉(90*)
tgα=12
31 sty 11:51
bliźniak: A nie przypadkiem α∊(0,90°) ?
Masz takie wzory:
ctgα = U{1}{tgα) dla tgα≠0
sin
2α+cos
2α=1
W pierwszej ćwiartce (czyli jeżeli α∊(0,90°) ) wszystkie funkcje trygonometryczne mają znak
dodatni.
W pozostałych ćwiartkach możesz wykorzystać wzory redukcyjne (w każdych tablicach
matematycznych z funkcjami trygonometrycznymi masz je podane.
Znaczy się − w tablicach, które są na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej na maturę 2010
ich nie ma (przy najmniej nie było ich na początku bieżącego roku szkolnego, kiedy to
drukowane zostały).
31 sty 13:12
bliźniak: A nie przypadkiem α∊(0,90°) ?
Masz takie wzory:
sin
2α+cos
2α=1
W pierwszej ćwiartce (czyli jeżeli α∊(0,90°) ) wszystkie funkcje trygonometryczne mają znak
dodatni.
W pozostałych ćwiartkach możesz wykorzystać wzory redukcyjne (w każdych tablicach
matematycznych z funkcjami trygonometrycznymi masz je podane.
Znaczy się − w tablicach, które są na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej na maturę 2010
ich nie ma (przy najmniej nie było ich na początku bieżącego roku szkolnego, kiedy to je
drukowano).
31 sty 13:14
bliźniak: Dziwne − tego pierwszego postu nie powinno mi wysłać, nacisnąłem na "zobacz podgląd" i
poprawiłem wzór na ctg i dopiero później wysłałem...
31 sty 13:15