smoke: Punkty A = (-2 ,6) i B = (8,16) bależą do wykresu funkcji f(x)=ax2 + bx + c
[2=kwadrat]. Funkcja f ma dwa miejsca zerowe , a wierzcholek paraboli będącej jej
wykresem nalezy do prostej y= -2x +2. Znajdz wzór tej funkcji .
Niby standardowe zadanko a jednak mam z nim problem prosze o pomoc.
11 lis 17:23
coco:
Rozwiąż układ trzech równań
1) podstaw wspórzedne A
2) podobnie B
3) wspólrzedne wierzcholka paraboli do prostej y = -2x +2
gdzie
W( -b/2a , -Δ/4a) ( za pomocą a, b ,c )

z 1) i 2) wylicz c i rozważ te dwa równania w zależności od a i b
jak się nie pomylisz

to powinnaś otrzymać dwie odp a=1/2 b= -2 c=0
a =0,1 b =0,4 c=6,4
poprubuj rzeczywiście sporo liczenia Powodzenie ( jak Ci nie wyjdzie

to pisz pomogę

11 lis 18:19
smoke: okej

dzieki sprobuje wrazie czego dam znac
12 lis 07:19