zbieżność szeregu
Kamil: | | n! | | 1 | |
∑ n=1 do ∞ |
| tg |
| |
| | n√n | | n! | |
będę chyba szacował do zbieżności.
mam pytanie, czy jest jakaś przydatna nierówność do tego tangensa?
znam takie nierówności
sinx<x
czy jest jakaś nierówność do tangensa? lub znacie jakieś fajne nierówności przydatne do
kryterium porównawczego?
14 lis 19:49
Kamil: pomoze ktoś?
nie chcę rozwiązania, tylko "nakierowania", co zrobić z tym tg?
14 lis 20:11
jc:
0 ≤ t ≤ π/3
sin t ≤ t
cos t ≥ 1/2
tg t ≤ 2t
t = 1/n!
Szereg zbieżny, sam dokończ.
14 lis 20:18
Kamil: o to mi chodziło dzięki
| n! | | 1 | | n! | | 2 | | 2 | | 2 | |
| tg |
| ≤ |
| * |
| = |
| = |
| = |
| n√n | | n! | | n√n | | n! | | n√n | | n1*n12 | |
| | 2 | |
∑ |
| − jest to szereg dirichleta gdzie α>1 więc jest to szereg zbieżny |
| | n32 | |
| | n! | | 1 | |
Na mocy kryterium porównawczego szereg |
| tg |
| jest zbieżny. |
| | n√n | | n! | |
dobrze zrobiłem?
14 lis 20:27
jc: Tak.
14 lis 20:35
Kamil: a z tym cos t≥ 1/2 chyba coś źle? w twoich nierównościach
14 lis 20:39
jc: 0 ≤ t ≤ π/3, cos t maleje, cos π/3 = 1/2.
π/3 > 1 ≥1/n!
14 lis 21:13
Kamil: czyli jeśli jest cos t i szacuję do rozbieżności to zamiast cos t mogę wstawić 1/2?
14 lis 21:20