oblicz
asek: Może zadanie banalne, ale nie ogarniam tego, a mianowicie:
(√3+2√2)*(4√3−√2)
31 sty 11:35
Mateusz: korzystassz ze wzoru skróconego mnozenia (a−b)(a+b) = a2 −b2 albo mnozysz po kolei
(a+b)(c+d) = ac + ad + bc + bd
31 sty 11:49
Mateusz: pewnie przerazają cie te √ tak to podpowiem jeszcze że √x*√x = (√x)2 = x
31 sty 11:53
Mateusz: poprawka bo sie zagalopowałem

to będzie
√x2 bo np
√3*
√3 =
√9
31 sty 11:56
asek: do tego działania wzór skróconego mnożenia? − nie wyobrażam sobie tego...
z tym (a+b)(c+d) = ac + ad + bc + bd próbuje ale za każdym razem wychodzi mi inny wynik niż w
odpowiedziach...
31 sty 12:17
R.W.16l: 4√9−√6+8√6−2√4=12−4+7√6=8+7√6
31 sty 12:20
asek: dzięki R.W.16l... taki wynik właśnie jest w podr i już wiem gdzie robiłem błąd ... jeszcze raz
dzięki
31 sty 12:39