matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
za
qwerty:
2
n
Ciąg geometryczny (a
n
) określony jest wzorem ogólnym a
n
=
. Iloraz tego ciągu jest
3
równy
Można to zapisać tak że :
2
n
1
a
n
=
=
*2
n
czyli że q=2
3
3
14 lis 19:27
kochanus_niepospolitus:
tak
14 lis 19:35
Maciess:
Ja bym policzył a
n+1
i potem podzielił go przez a
1
14 lis 19:36
Maciess:
a
n
*
14 lis 19:36