prosze o pomoc
Dor: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−1,−4), B(1,4), C(−3,5). Jaką długość ma najdłuższa z jego
wysokości?
14 lis 18:52
kochanus_niepospolitus:
1) sprawdzasz jaki bok jest najkrótszy
2) wyznaczasz wzór prostej zawierającej tenże bok
3) wyznaczasz wzór prostej PROSTOPADŁEJ do tamtej prostej i przechodzącej przez trzeci
wierzchołek
4) wyznaczasz długość wysokości (odległość wierzchołka od punktu przecięcia się prostych)
lub zamiast punktów 3 i 4
3*) stosujesz wzór na odległość puntu od prostej (wyznaczonej w punkcie (2) )
14 lis 18:55
PW: Albo "poprzez pole". Liczyć pole S tego trójkąta (za pomocą wyznacznika lub wzoru Herona) i
korzystając z wzoru
| | 1 | |
S = |
| bk,hk k = 1, 2, 3 |
| | 2 | |
liczyć wysokość h
k opuszczoną na bok o długości b
k. Widać to, o czym pisze
kochanus−niepospolitus − najdłuższa jest wysokość opuszczona na najkrótszy bok (bo
iloczyn S jest stały).
14 lis 19:15
Dor: Najkrótszy bok to AB
| | 25√17 | |
Tylko teraz jakby wychodzi mi coś takiego: |
| i to jest raczej źle.. |
| | 17 | |
14 lis 19:38
PW: teraz jakby wychodzi mi coś takiego − o czym Ty mówisz? W pracy egzaminacyjnej też tak
napiszesz?
Policzyłeś pole S tego trójkąta? Pokaż jak.
14 lis 20:02
Eta:

1/ sprawdzamy jaki to trójkąt :
|AB|
2=68, |AC|
2=85 , |BC|
2= 17
to 68+17=85 −−− trójkąt prostokątny
zatem najdłuższa wysokość to
h=|AB|= ..........
√68=2
√17
14 lis 20:02
PW: 
Jednak geometria analityczna kocha rysunki.
14 lis 20:08
Dor: Na pracy egzaminacyjnej to się chyba rozpłaczę..
14 lis 20:10
Eta:
14 lis 20:12
PW: Dor, nie dołuj się. Będzie dobrze, ale pracuj (z nami też).
Warto byś spróbował rozwiązać to zadanie metodą kochanusa.
14 lis 20:16
Eta:
Na
egzaminach nie ma na to czasu
14 lis 20:17