niejednorodność
potfur: Znaleźć postać jawną ciągu spełniającego formułę:
(n−1)an−nan−1=3n2(n−1), gdy a1=3
14 lis 18:48
14 lis 20:07
potfur: Jak to zrobić?
14 lis 20:57
Stach:
wziąć kartkę, jakiś pisak, wypisać kilka początkowych wyrażeń (dla n = 2, n = 3, n = 4 itd)
bez obliczeń rachunkowych, przeanalizować zapisy, zauważyć zależności, wyciągnąć wnioski
14 lis 21:21
Mariusz:
Masz różne sposoby m. in.
funkcje tworzące (zwykła bądź wykładnicza )
czynnik sumacyjny
Jeśli zastosujesz funkcję tworzącą to prawdopobnie będziesz musiał rozwiązać
liniowe równanie różniczkowe
14 lis 22:28
Stach:
To jest zadanie na poziomie drugiej klasy liceum, nie potrzeba rozwiązywać równań różniczkowych
14 lis 22:35
Mariusz:
Niech
A(x)=∑
n=1∞a
nx
n
∑
n=2∞(n−1)a
nx
n−∑
n=2∞na
n−1x
n=∑
2∞(3n
2−3n)x
n
∑
n=1∞(n−1)a
nx
n−3x−x∑
n=1∞(n+1)a
nx
n=∑
0∞(3n
2−3n)x
n
∑
n=1∞(n−1)a
nx
n−x∑
n=1∞(n+1)a
nx
n=3x+∑
0∞(3n
2−3n)x
n
∑
n=1∞(n−1)a
nx
n−x∑
n=1∞(n+1)a
nx
n=
3x+3(∑
0∞((n+1)(n+2)(n+3)−6(n+1)(n+2)+6(n+1))x
n)
∑
n=1∞(n−1)a
nx
n−x∑
n=1∞(n+1)a
nx
n=
| | 6 | | 12 | | 6 | |
=3x+3( |
| − |
| + |
| ) |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
∑
n=1∞(n+1)a
nx
n−2(∑
n=1∞a
nx
n)−x(∑
n=1∞(n+1)a
nx
n)=
| | 6 | | 12 | | 6 | |
=3x+3( |
| − |
| + |
| ) |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
(1−x)(∑
n=1∞(n+1)a
nx
n)−2(∑
n=1∞a
nx
n)=
| | 6 | | 12 | | 6 | |
=3x+3( |
| − |
| + |
| ) |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
| | 18 | | 36 | | 18 | |
(1−x)(xA(x))'−2A(x)=3x+ |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
| | 18 | | 36 | | 18 | |
(1−x)(A(x)+xA'(x))−2A(x)=3x+ |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
| | 18 | | 36 | | 18 | |
A(x)+xA'(x)−xA(x)−x2A'(x)−2A(x)=3x+ |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
| | 18 | | 36 | | 18 | |
(x−x2)A'(x)−(1+x+x2)A(x)=3x+ |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
| | 1+x+x2 | | 3 | | 18 | | 36 | | 18 | |
A'(x)+ |
| A(x)= |
| + |
| − |
| + |
| |
| | x2−x | | 1−x | | x(1−x)5 | | x(1−x)4 | | x(1−x)3 | |
No i mamy równanie różniczkowe mogłem coś pomylić w obliczeniach ale i tak
po zastosowaniu funkcji tworzącej najprawdopodobniej dostaniemy równanie różniczkowe
Po rozwiązaniu równania różniczkowego będziemy musieli ją n krotnie różniczkować
aby wydobyć współczynniki chyba że okaże się funkcją wymierną wtedy wystarczy rozkład
na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
Jeśli chodzi o czynnik sumacyjny to wprawdzie stosuje się go do rekurencji tej postaci
ale mogą nie być spełnione dodatkowe założenia (możemy mieć np dzielenie przez zero)
Nie ćwiczyłem tego sposobu aż tak dobrze
15 lis 00:09
jc: (n−1)a
n−na
n−1=3n
2(n−1), gdy a
1=3
| an | | 3n(n+1) | |
| = 3(1+2+3+...+n) = |
| |
| n | | 2 | |
15 lis 00:23
Mariusz:
(n−1)a
n−na
n−1=3n
2(n−1), gdy a
1=3
Niech
A(x)=∑
n=1a
nx
n
∑
n=2(n−1)a
nx
n−∑
n=2na
n−1x
n=∑
n=23n
2(n−1)x
n
∑
n=1(n−1)a
nx
n−x(∑
n=2na
n−1x
n−1)
=3(∑
n=0((n+1)(n+2)(n+3)−7(n+1)(n+2)+10(n+1)−2)x
n)
∑
n=1(n−1)a
nx
n−x(∑
n=1(n+1)a
nx
n)
| | 6 | | 14 | | 10 | | 2 | |
=3( |
| − |
| + |
| − |
| ) |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | | 1−x | |
∑
n=1(n+1)a
nx
n−2(∑
n=1a
nx
n)−x(∑
n=1(n+1)a
nx
n)
| | 6−14(1−x)+10(1−2x+x2)−2(1−3x+3x2−x3) | |
=3( |
| ) |
| | (1−x)4 | |
| | 2x3+4x2 | |
(1−x)(∑n=1(n+1)anxn)−2(∑n=1anxn)=3 |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 2x3+4x2 | |
(1−x)(xA(x))'−2A(x)=3 |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 2x3+4x2 | |
(1−x)(A(x)+xA'(x))−2A(x)=3 |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 2x3+4x2 | |
(1−x)A(x)−2A(x)+x(1−x)A'(x)=3 |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 2x3+4x2 | |
x(1−x)A'(x)−(1+x)A(x)=3 |
| |
| | (1−x)4 | |
x(1−x)A'(x)−(1+x)A(x)=0
x(1−x)A'(x)=(1+x)A(x)
| A'(x) | | 1−x+2x | |
| = |
| |
| A(x) | | x(1−x) | |
ln|A(x)|=ln|x|−2ln|1−x|+C
| | 2x3+4x2 | |
x(1−x)A'(x)−(1+x)A(x)=3 |
| |
| | (1−x)4 | |
| | x | | (1−x)2+2(1−x)x | | x | |
x(1−x)(C'(x) |
| +C(x) |
| )−(1+x)C(x) |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)4 | | (1−x)2 | |
| | x | | 1+x | | x | | 2x3+4x2 | |
x(1−x)(C'(x) |
| +C(x) |
| )−(1+x)C(x) |
| =3 |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | | (1−x)4 | |
| | x2 | | (1+x)x | | x | | 2x3+4x2 | |
C'(x) |
| +C(x) |
| −(1+x)C(x) |
| =3 |
| |
| | (1−x) | | (1−x)2 | | (1−x)2 | | (1−x)4 | |
| | x2 | | 6x3+12x2 | |
C'(x) |
| = |
| |
| | (1−x) | | (1−x)4 | |
| | 3x−3+9 | | 3 | |
C(x)= |
| − |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | 9x | | 6x | |
A(x)= |
| − |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | |
| | 9 | |
an= |
| n(n+1)(n+2)−3n(n+1) |
| | 6 | |
15 lis 06:02
Mariusz:
jc o jak ładnie udało ci się podzielić to równanie rekurencyjne
i nawet uzyskałeś efekt zbliżony do czynnika sumacyjnego
Gdy patrzyłem na wiki to wprawdzie równanie rekurencyjne jest w tej postaci
co do czynnika sumacyjnego jednak nie spełnia dodatkowych założeń
(np możliwe dzielenie przez zero)
Jeszcze gdybyś napisał jak dobierać czynnik przez który należy pomnożyć równanie danej postaci
aby otrzymać równanie rekurencyjne na sumę to pewnie twoje rozwiązanie byłoby
zrozumałe dla takiego ucznia drugiej klasy liceum
Moje rozwiązanie może jest trochę zbyt skomplikowane dla licealisty
ale pokazuje że funkcjami tworzącymi też można
16 lis 10:37