zakupiono prostokątną działkę budowlaną, której pole powierzchni wynosi 936m^2.
kala: zakupiono prostokątną działkę budowlaną, której pole powierzchni wynosi 936m2. jeden bok tej
działki jest o 15m dłuższy od drugiego
a) ile metrów bieżących siatki trzeba zakupi na jej ogrodzenie?
b) ile należy zakupic słupków, jeżeli odłegłoś między nimi ma wynosic 3m?
31 sty 11:29
sknerus: a*b = 936
a = b+15
(b+15) * b = 936
b
2 + 15b − 936 = 0 / dzielimy przez 3 (będą mniejsze liczby)
13b
2 +5b − 312 = 0
delta = 441
| | −5−21 | |
b1 = |
| = wynik ujemny − odrzucamy |
| | 23 | |
b = 24
a = 39 boki prostokąta liczysz obwod i tyle siatki trzeba
31 sty 12:29