xd
Milak: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−4,1), B(4,5), C(0,0). Jedna ze środkowych trójkata ABC zawiera
się w prostej o równaniu:
A y=x+1
B y=x
C x=0
D y=x+2
14 lis 18:28
kochanus_niepospolitus:
1) Wyznaczamy połowy boków trójkąta:
połowa AC ma współrzędne (−2 , 0.5)
połowa AB ma współrzędne (0 , 3)
połowa BC ma współrzędne (2 , 2.5)
A) ta prosta przechodzi przez punkt B, czy przejdzie przez połowę AC

NIE
B) ta prosta przechodzi przez punkt C, czy przejdzie przez połowę AB

NIE
C) ta prosta przechodzi przez punkt C, czy przejdzie przez połowę AB

TAK

kooooniec
14 lis 18:37
Eta:
x=0
Odp: C)
14 lis 21:05