pomocy
Elka: Punkty (−2,3), (2,2) są kolejnymi wierzchołkami sześciokąta foremnego. Średnica okręgu
opisanego na tym wielokącie ma długość:
A) √15
B) 2√17
C) √17
D) 2√15
14 lis 18:12
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że promień okręgu OPISANEGO na sześciokącie foremnym = długość boku tegoż sześciokąta
foremnego
14 lis 18:13
Elka: AAA nie wiedziałam o tym XD
14 lis 18:16
Elka: Czyli odpowiedź B
14 lis 18:16
kochanus_niepospolitus:

wynika to z tego, że sześciokąt foremny można podzielić na 6 jednakowych trójkątów
RÓWNOBOCZNYCH
14 lis 18:17
kochanus_niepospolitus:
A ile by wynosił promień okręgu WPISANEGO w tej sześciokąt foremny
14 lis 18:18
Mila:
A (−2,3), B(2,2)
|AB|=√(2+2)2+(2−3)2=√16+1=√17
r=√17
2r=2√17
14 lis 20:05