:)
Klaudia: Zbadaj monotoniczność i ogranicznosć ciągu
d)an=sin nπ2
14 lis 18:09
kochanus_niepospolitus:
ograniczoność to banał ... −1 ≤ an ≤ 1 (bo masz tutaj sinusa)
14 lis 18:11
Adamm: n=2k to
an=0
n=4k+1 to
an=1
n=4k+3 to
an=−1
czyli mamy ciąg
1, 0, −1, 0, 1, 0, −1, 0, 1, ...
co można powiedzieć o takim ciągu? że na pewno nie jest monotoniczny
czy jest ograniczony? sam sinus jest ograniczony
14 lis 18:11
kochanus_niepospolitus:
monotoniczność ... wypisujemy parę pierwszych elementów tego ciągu:
a
1 = sin π/2 = 1
a
2 = sin π = 0
a
3 = sin(3/2)π = −1
a
4 = sin2π = 0
a
5 = sin(5/2)π = 1
wniosek
14 lis 18:12
Klaudia: Adamm, czego n=2k ?
14 lis 18:18
kochanus_niepospolitus:
Adamm po prostu podzielił sobie ciąg an na 3 podciągi
1) gdy n jest liczbą parzystą
2) gdy n podzielone przez 4 daje resztę 1 (czyli n=1,5,9,...)
3) gdy n podzielone przez 4 daje resztą 3 (czyli n=3,7,11,...)
bo dla każdego z tych podciągu wszystkie elementy każdego z nich będą miały zawsze taką samą
wartość.
14 lis 18:22