Monotonoczność funkcji
Asuila: Bardzo proszę o pomoc, ominęłam klika zajęć i nie potrafię tego policzyć
Zbadaj monotoniczność oraz wyznacz ekstrema funkcji
f(x)=x2 * ex
14 lis 18:08
kochanus_niepospolitus:
0) Df = .... w liceum było
1) f'(x) = .... w liceum były pochodne
2) f'(x) = 0 ⇔ x = ... rozwiązujesz
3) sporządzasz poglądowy wykres funkcji f'(x) ( tzw. wężyk)
4)
jeżeli f'(x) > 0 to f(x) ↗
jeżeli f'(x) < 0 to f(x) ↘
5)
jeżeli funkcja f'(x) 'zmienia znak' w otoczeniu punktu x0 to w punkcie x0 mamy ekstremum
14 lis 18:16