macierz
wika: Cześć ! proszę o pomoc w zadaniu

czy wektory tworzą bazę odpowiednich przestrzeni liniowych ?
a)x
2+x,2,x−1 w przestrzeni W2
b)x
4−x,x
4+x,x
4,3 w przestrzeni w4
i sprawdz liniowa niezaleznosć układu wektorow
nie zabradzo wiem jak to rozwiazac bo ma to nie co inna postac niż standardowe przykłady,a
takich nie omawialiśmy
z góry dziękuje za pomoc
14 lis 17:22
kochanus_niepospolitus:
a) tak
b) oczywiście, że nie tworzą bazy
Masz sprawdzić, czy baza postaci
α*(x2+x) + β*(2) + γ*(x−1) jest w stanie stworzyć wszystkie możliwe wielomiany postaci: ax2 +
bx + c (a,b,c ∊ R)
14 lis 17:33
kochanus_niepospolitus:
i od razu widać, że:
a = α
b = α+γ
c = 2β − γ
14 lis 17:34
wika: a co z takim przykladem (3,−5,2) (1,5,−3),(2,−20,5) − wyszło mi ze sa liniowo zalezne a wiec
nie maja bazy tak? bo dim=3 a rz=2?
14 lis 17:50
kochanus_niepospolitus:
skoro tak Ci wyszło to tak
14 lis 18:04
kochanus_niepospolitus:
ale sprawdź jeszcze raz ten rząd macierzy
3 −5 2
1 5 −3
2 −20 5
4 0 −1
1 5 −3
6 0 −7
4 0 −1
0 5 −2.75
0 0 −5.5
bo jak dla mnie to rzA = 3
14 lis 18:07
wika: przepraszam tam powinno byc (2,−10,5)
14 lis 18:25
wika: a czy w tym podpunkcie b nie tworza bazy dlatego że po przyrownaniu do ax4+bx3+ cx2+dx+e
wyjdzie nam ze b=0 i c=0?
14 lis 18:30