LICZBY RZECZYWISTE. WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE.
bluee: Nich r oznacza resztę z dzielenia liczby naturalnej k przez 6 oraz r≠5. Wykaż, że liczba
(k+1)3 w wyniku dzielenia przez 6 daje resztę r+1.
14 lis 15:27
Adamm: k=6*n+r
(6n+r+1)3=...=6*coś+(r+1)3
(r+1)3=r3+3r2+3r+1=r(r+1)(r+2)+r+1
r(r+1)(r+2) dzieli się przez 6 bo to 3 kolejne liczby naturalne
r+1 leży między 0 a 5
więc to reszta z dzielenia (k+1)3 przez 6
14 lis 15:30
bluee: Co to znaczy, że "r+1 leży między 0 a 5"?
14 lis 17:13
Adamm: 0≤r+1≤5
14 lis 17:16
bluee: Masz na myśli założenie r≠5, czyli r∍{,1,2,3,4}.
14 lis 17:18