ile
Maciek: ile to z*(sprzęzenie z)
14 lis 15:14
kochanus_niepospolitus:
niech z= a + bi
wtedy z*(sprzężenie z) = |z|2 = a2 + b2
14 lis 15:16
Maciek: a jaki jest dowód?
14 lis 15:19
kochanus_niepospolitus:
podstaw sobie i policz
14 lis 15:21
Maciek: aha
14 lis 15:57
Maciek: nie no, nie umiem
14 lis 16:30
Mila:
(a+bi)*(a−bi)=a2−b2*i2=a2+b2=|z|2
14 lis 16:53
Maciek: czemu a2+b2=|z|2?
14 lis 17:51
Maciek:
14 lis 18:01
kochanus_niepospolitus:
bo |z| =
√a2 + b2
14 lis 18:02
Maciek: nie no, przeciez |z| = |a+bi|
14 lis 18:03
14 lis 18:08
Mariusz:
W zespolonych moduł to długość promienia wodzącego jeśli przejdziesz na postać trygonometryczną
Pamiętasz układ współrzędnych biegunowych ?
Długość promienia wodzącego liczyłeś wtedy z twierdzenia Pitagorasa
14 lis 22:22
14 lis 23:48
14 lis 23:51
14 lis 23:51
14 lis 23:58