matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak zamienić na postać kanoniczną
Klaudia:
Jak zamienić na postać kanoniczną? y=(1−7x)/(1−2x)
14 lis 14:56
iteRacj@:
1−7x
7x−1
3,5x−0,5
=
=
=
1−2x
2x−1
x−0,5
3,5x−1,25+1,25−0,5
3,5x−1,75+1,25
3,5*(x−0,5)+1,25
=
=
=
=
x−0,5
x−0,5
x−0,5
3,5*(x−0,5)
1,25
1,25
=
+
= 3,5 +
x−0,5
x−0,5
x−0,5
14 lis 15:37