Monotonicznosc ciagu
edd: | | 3n*n! | |
Zbadać monotoniczność ciągu o wyrazie ogolnym an = |
| |
| | (3n!) | |
| | 3n+1*(n+1!) | | 3n*n! | |
Zrobiłem an+1−an= |
| − |
| |
| | (3n+1!) | | (3n!) | |
I teraz nie do końca wiem jak to rozpisać, uprościć
14 lis 14:39
14 lis 14:40
kochanus_niepospolitus:
bzduuuura
| | 3n+1 *(n+1)! | |
an+1 = |
| |
| | (3(n+1))! | |
14 lis 14:40
edd: kochanus tak mój błąd przy zapisie

w mianowaniku powinno być (3n)!
14 lis 14:43
edd: i oczywiście w liczniku tak jak zapisałeś/łas
14 lis 14:43
Jerzy:
| | 3*3n(n+1)! | | 3n! | |
= |
| * |
| = ... i działaj. |
| | 3(n+1)! | | 3n*n! | |
14 lis 14:46
Jerzy:
Drugi licznik to oczywiście: 3n!
14 lis 14:47
edd: wls nie, silnia jest z całości z (3n)!
14 lis 14:48
edd: wiec mianownik na dole dla an+1 to (3n+3)! ?
14 lis 14:49
Jerzy:
A co napisałeś/aś ?
14 lis 14:49
edd: | | 3n*n! | |
jeszcze raz  zadanie wygląda tak że an= |
| |
| | (3n)! | |
14 lis 14:51
edd: | 3n+1*(n+1)! | | (3n)! | |
| * |
| =... ? tak ? |
| (3n+3)! | | 3n*n! | |
14 lis 14:53
kochanus_niepospolitus:
tak
14 lis 14:55
Jerzy:
Nie ..pierwszy mianownik: [3(n+1)]!
14 lis 14:56
Jerzy:
Dobra ... to jest to samo, ale teraz bedzieswz miał problem ze skracaniem.
14 lis 14:57
edd: | | 3 | |
no to jak zaczne skracać to wyjdzie |
| |
| | (3n+3)*(3n+2)*(3n+1) | |
14 lis 14:58
kochanus_niepospolitus:
zgubiłeś (n+1) w liczniku
| | 1 | |
w końcowym efekcie będziesz miał postać |
| |
| | (3n+2)(3n+1) | |
14 lis 15:00
edd: faktycznie n+1

ciągle coś

no wls i teraz musze sprawdzić to czy jest > < = 1
14 lis 15:02
Jerzy:
| | 3*3n*n!*(n+1)*(3n)! | |
= |
| = |
| | (3n)!3(n+1)*3n*n! | |
14 lis 15:02
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... a Ty też chochliki strzelasz
w mianowniku: (3n)!*(3n+1)(3n+2)(3n+3)*3n*n!
14 lis 15:04
Jerzy:
Skąd masz kochanus taki mianownik ?
14 lis 15:05
edd: Dobra wychodzi ze dla każdego nEN ten wyraz końcowy jest <1 więc funkcja jest malejąca tak ?
14 lis 15:06
kochanus_niepospolitus:
Jerzy
(3n+3)! = (3n)!*(3n+1)(3n+2)(3n+3)
14 lis 15:18
kochanus_niepospolitus:
edd −−− tak
14 lis 15:18
edd: Okej

Dziękuje bardzo

Ćwiczę zadania z kolosa i jakoś nie mam lekko
14 lis 15:18