Limes
Przemko: Nie wiem jak ugryz ten przyklad
| | 5*3n−1 | |
oblicz lim n−>∞ |
| |
| | 4*9n+7 | |
14 lis 14:37
Jerzy:
Podziel licznik i mianownik [przez : 9n
14 lis 14:38
Przemko: 1/12?
14 lis 14:42
kochanus_niepospolitus:
nie ... 0
14 lis 14:42
Jerzy:
Nie
| | 5*(1/3)n − (1/9)n | | 0 | |
= limn→∞ |
| = [ |
| ]= 0 |
| | | | 4 | |
14 lis 14:44
Przemko: przepraszam wystapil blad tam w liczniku powinno byc 32n wtedy granica jest 5/4?
14 lis 15:09
kochanus_niepospolitus:
tak ... wtedy wyjdzie 5/4
14 lis 15:09