Liczby zespolone
ktoś: Przyjmijmy, że z sprzężone będę zapisywał jako z"
Znajdź wszystkie liczby zespolone spełniające (Podpowiedź pomnóż obie strony razy z):
z5 = z"
Robię to tak
z*z5 = z" * z
z6 = |z|2
|z|6 = |z|2
Czyli z=0 v z=1 v z=−1 tak?
14 lis 14:32
PW: Błąd w rozumowaniu:
z6≠|z|6
(chociażby z tego względu, że na ogół z6 jest liczbą zespoloną, a moduł jest liczbą
rzeczywistą.
14 lis 14:55
ktoś: Właśnie robiłem inny przykład i to zauważyłem. Postaram się zrobić jeszcze raz i się odezwę
14 lis 14:56
Adamm: ale kto ci powiedział że Im(z)=0 ? (przejście od z6 do |z|6
|z|5=|z|
|z|=0 lub |z|=1
z=0 lub z=cosx+isinx
cos5x=cosx oraz sin5x=sin(−x)
(5x=x+2kpi lub 5x=−x+2kpi) oraz (5x=−x+2kpi lub 5x=pi+x+2kpi)
(x=kpi/2 lub x=kpi/3) oraz (x=kpi/3 lub x=pi/4+kpi/2)
x=kpi/3
z=0 lub z=1 lub z=1/2+i√3/2 lub z=−1/2+i√3/2 lub z=−1 lub z=−1/2−i√3/2 lub z=1/2−i√3/2
14 lis 15:04
ktoś: Nie rozumiem 2 rzeczy
Czemu zacząłeś od |z|5=|z|? (początkowy stan to z5 = z") Nałożyłeś moduł obustronnie?
I skąd przy tym jako jedno z rozwiązań pojawia się z=cosx+isinx?
Dzięki
14 lis 15:12
Adamm: nałożyłem moduł, tak
i dlaczego z=cosx+isinx
bo wiemy że rozwiązania są takiej postaci, skoro moduł = 1
14 lis 15:13