Rozwiąż równanie
Filip: Rozwiąż równanie
sinx cosx + cosx2=0
14 lis 13:58
Jerzy:
cosx(sinx + cosx) = 0 ⇔ cosx = 0 lub √2*sin(π/4 + x) = 0
14 lis 14:01
5-latek: cosx(sinx+cosx)=0
cosx=0 to x= ......
lub sinx+cosx=0 (dziele przez cosx≠0 i
tgx+1=0 to tgx=−1 to x= ......
14 lis 14:01
Jerzy:
Przeczysz sam sobie
14 lis 14:05
Filip: Jerzy jak doszedłeś do tego drugiego rozwiązania z sinx+cosx=0 do √2*sin...
14 lis 14:31
Jerzy:
To wzór warty zapamiętania, łatwo go wyprowadzić (spróbuj):
sinx + cosx = sinx + sin(π/2 − x) ... i wzór na sumę sinusów.
14 lis 14:36
Adamm: sinx+cosx=√2*(cos(π/4)sinx+cosx*sin(π/4))=√2sin(x+π/4)
14 lis 14:53