miejsce zerowe pierwiastka z nieparzystym stopniem
Radek: Cześć, chciałbym znaleźć miejsce zerowe takiej funkcji
(|x+2|)
1/3−3
Jak wiadomo, otrzymuję tutaj wyrażenie z pierwiastkiem trzeciego stopnia. Jak mogę obliczyć
tutaj miejsce zerowe?
Z góry dzięki za pomoc
14 lis 13:57
Jerzy:
|x + 2| = 27
14 lis 13:58
Jerzy:
x = 25 lub x = − 29
14 lis 14:00
Radek: Okej, muszę także założyć że pierwiastek jest różny od zera. Zgadza się? I czy mogę
bezpośrednio potęgować taki wyraz?
14 lis 14:01
Jerzy:
Nic nie musisz zkładać.
14 lis 14:01
Radek: Jeżeli x będzię równy dwa wartość pod pierwiastkiem będzie równa zero. Czy nie wadzi to ze
względu na pierwiastek trzeciego stopnia?
14 lis 14:02
5-latek: Pierwiastek z zera istnieje i jest rowny 0 .
14 lis 14:04
Jerzy:
Nie wadzi, dziedziną tej funkcji jest zbiór R.
14 lis 14:04
Radek: Super, dziękuję za pomoc
14 lis 14:05