funkcja trygonometryczna
ziuta608: o
oblicz pozostale wartosci funkcji trygonometrycznej wiedzac ze α∉(90*)
tgα=12
31 sty 10:50
ziuta608: oblicz pozostale wartosci funkcji trygonometrycznej wiedzac ze
α∉(90*)
tgα=12
31 sty 11:45
ak1:

tgα=
ba =
12 stąd
b=1 i a=2 liczymy z pitagorasa c
c=
√22+12 c=
√5
ctgα=
1tgα = 2
sinα=
bc
sinα=
√55
cosα=
ac
cosα=
2√55
31 sty 13:05
IZA: tg = 1/2 to znaczy że kąt I lub III ćw . Zatem dwie możliwości
I dodatnie wszystkie
III tg, ctg dodatni, ale sin cos ujemny WAŻNE
31 sty 16:50