równania różniczkowe
Hello: 1. Rozwiąż równanie różniczkowe (podaj postać ogólną rozwiązania oraz postać szczególną –
stosownie do podanego warunku początkowego)
a) x'(t) = cos (t) * x(t) + cos( t)
b) x'( t)= 2x(t)+ e2t, x(0)=10
c) x'(t) = t*et, x(0)=0
d) x'(t) = x(t) + t , x(0) = 1
e) x'(t)= −2tx(t)+e−t2, x(0) = 3
f) x'(t) = t1/2*x(t) +3t2*e2/3*√t3, x(0) = 10
14 lis 13:09
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem?
14 lis 13:12
Hello: nie wiem, czy dobrze to mam obliczone, w 1 mi wyszło:
x(t)=c*e2t+1/5*(e−2tsint−2cost+2)*e2t
14 lis 13:21
Hello: a nie, ja to chyba źle zrozumialam....
14 lis 13:24
Hello: nie bedzie tak
14 lis 13:24
Hello: już chyba mam: a) x(t) = c*e
sint+(1−e
−sint)*e
sint.
Czy mógłby ktoś to potwierdzić?
14 lis 13:36
kochanus_niepospolitus:
a)
ln |x+1| = sint + C
x+1 = e
sint + C
x = e
C*e
sint − 1
x = C
1e
sint − 1
14 lis 13:39
Hello: mam troche inny sposob rozwiazywania tego przedstawiony, oparty na x1(t), x2(t)
14 lis 13:42
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że Twoje rozwiązanie nie jest złe tylko zapisane w mało czytelnej formie, ponieważ:
c*esint + (1 − e−sint)*esint = c*esint + esint − esint − sint =
= c*esint + esint − 1 = (c+1)*esint − 1 = C1esint − 1
14 lis 13:45
Hello: właśnie to zauważyłam, ale chyba jednak wolę stosować ten sposób rozwiązywania, który
przedstawili mi na wykładzie, ale dzięki za pomoc
14 lis 13:55