Przeksztalcanie macierzy kwadratowej na trójkątną
SEKS INSTRUKTOR: Przekształć macierz kwadratową na macierz trójkątną. Następnie oblicz jej wyznacznik.
Wiem jak obliczyć jej wyznacznik, wiem jak obliczyc wyznacznik macierzy trojkatnej, ale nie
wiem jak przeksztalcic ta macierz na macierz trojkatną. Prosze o pomoc.
14 lis 12:45
14 lis 12:46
SEKS INSTRUKTOR: a co z taką macierzą? Jak ją przekształcic do trojkatnej?
1 1 1
1 2 2
1 2 4
14 lis 13:05
kochanus_niepospolitus:
analogicznie
Na początek:
W3 = W3 − W2
Następnie:
W2 = W2 − W1
I już masz trójkątną
14 lis 13:06
SEKS INSTRUKTOR: czyli ogólnie od kolejnego wiersza należy odjąć poprzedzający go i mozna mnozyc go razy skalar
(wiersz ktory jest odejmowany)?
Każdą macierz da sie przeksztalcic na trojkatna?
14 lis 13:20
jc: Tak. Czasem musisz poprzestawiać wiersze.
AiR ?
14 lis 13:29
kochanus_niepospolitus:
Lepiej wierszy nie przestawiać, bo wtedy zmienić się może znak wyznacznika.
Lepiej ograniczać się do dodawania/odejmowania wierszy od siebie.
14 lis 13:32
jc:
0 1 0
0 0 1
1 0 0
O ile prościej poprzestawiać ...
14 lis 13:39
kochanus_niepospolitus:
O wiele prościej jc ... o ile się pamięta o tym co z czym się zamienia i czy wyskoczy minus czy
nie (a o tym większość zapomina − dlatego BEZPIECZNIEJ jest dodać/odjąć wiersze).
14 lis 13:41
jc: A tutaj
0 0 5
2 0 7
3 9 1
?
14 lis 13:42
kochanus_niepospolitus:
jc ... chyba ze mną się zgodzisz, że nie zawsze najkrótsza metoda jest metodą
najbezpieczniejszą (czytaj − najlepszą).
14 lis 13:42
jc: Można, ale argument o pomyłce mnie nie przekonuje.
Antysymetria to podstawowa własność wyznacznika.
|A,B| = |A−B, B| = |A−B, A|=|−B,A|
zamiast od razu
|A,B|=−|B,A|
14 lis 13:46
kochanus_niepospolitus:
Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje zdanie.
Ważne, że autor wie, że także można zmienić wiersze / kolumny ze sobą i wie co się z tym wiąże.
14 lis 13:48
SEKS INSTRUKTOR: jc? skąd wiesz, ze AiR? XDD
14 lis 13:58
kochanus_niepospolitus:
bo jc prowadzi Twoje ćwiczenia
14 lis 14:06
SEKS INSTRUKTOR: Jaki ten świat jest mały

Jest kilku cwiczeniowcow, więc podejrzewam, że jc może nie jest moim prowadzacym, ale ma inną
grupę

Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie
15 lis 08:50
SEKS INSTRUKTOR: Przejrzałem listę cwiczeniowcow i wydedukowalem nazwisko. Jednak moje przypuszczenia się
potwierdziły. Ja mam ćwiczenia z p.mb
15 lis 09:00