postac trygonometryczna liczby zespolonej
mat123: przedstaw w postaci trygonometrycznej:
2+√3 + i
14 lis 12:28
kochanus_niepospolitus:
na pewno taką masz liczbę zespoloną
14 lis 12:36
mat123: tak. tez sie dziwie bo wychodza takie liczby ze kata nie znajde (pierwiastki z pierwiastkow)
jedynie wartosc przyblizona jak juz
14 lis 12:38
mat123: modul to tez pierwiastek...
14 lis 12:38
kochanus_niepospolitus:
|z| = √2 + √6
ale to wcale nie pomaga przy szukaniu kąta.
14 lis 12:39
5-latek: czasami warto skorzystac z tangensa
| | 1 | | π | |
tgφ= |
| = 2−√3 to φ= 15o= |
| |
| | 2+√3 | | 12 | |
14 lis 13:51
Mmmm: No ok masz tg fi rowny 2 minus pierwiastek z 3 i jak teraz znaleźć kąt?
14 lis 22:23
14 lis 23:19
14 lis 23:21
Mmmm: Dzieki
15 lis 07:16