matematykaszkolna.pl
Sprawdź czy jest grupą ktoś: Sprawdź czy (R+, *) jest grupą, gdzie a*b = a2b2
14 lis 12:04
Adamm: a*b∊R+ a*(b*c)=a*(b2c2)=a2b4c4 (a*b)*c=(a2b2)*c=a4b4c2 np. dla a=1, b=1, c=2 nie zachodzi równość, czyli działanie nie jest łączne, czyli nie jest to grupa
14 lis 12:10
ktoś: * jest dowolnym zdarzeniem dwuargumentowym jeszcze dodam. Nie do końca na razie rozumiem Twoje rozwiązanie i nie jestem pewien czy tak to przyjąłeś. Dzięki
14 lis 12:19
ktoś: Chyba rozumiem. Tylko znaleźć kontra−argument taki który zaprzeczy łączności to jest łatwiej niż taką łączność potwierdzić. Dałbyś radę podać jakiś przykład grupy gdzie zachodziłaby łączność?
14 lis 12:32
ktoś: Jak robiłem przykład {R\{1}, *) gdzie a*b = a+b−ab dla a*(b*c) wyszło mi −> a+b+c+abc−ab−ac−cb dla (a*b)*c wyszło mi −> a+b+c+abc−ab−ac−cb Czyli to samo, więc jest to wystarczający argument potwierdzający łączność?
14 lis 12:49
Adamm: tak
14 lis 12:51
ktoś: Czy sprawdzanie 3. warunku odwracalności w taki oto sposób: a+b−ab=e, gdzie e=0 (dostałem to podczas sprawdzania elementu naturalnego) a+b−ab=0 b= a/(a−1) Teraz sprawdzamy czy a*b=e i czy b*a=e 1. a + a/(a−1) − a x a/(a−1) = 0 = e 2. a/(a−1) + a − a/(a−1) x a = 0 = e Jest poprawną metodą i zapewniającą bezpieczeństwo przy rozwiązywaniu również innych przykładów?
14 lis 13:22
kochanus_niepospolitus: a+b−ab=e, gdzie e=0 (dostałem to podczas sprawdzania elementu naturalnego) niby skąd to dostałeś? a*e = a2 <−−− brak elementu neutralnego dla a≠1
14 lis 13:33
kochanus_niepospolitus: aaaa ... w tym drugim emotka okey
14 lis 13:34
ktoś: No tak w drugim Mogłem napisać na wszelki wypadek
14 lis 13:35