liczby zespolone
mat123: uprość wyrażenia:
a) (1+i)*5 / (1−i)*3 to zrobić wzorem de moivra czy jakimś innym sposobem?
b) (−1/2 +− pierwiastek z 3 przez 2 razy i)3
w drugim przykładzie minus pod plusem nie wiem jak to wstawić.
Co to oznacza? 2 przypadki raz dodac raz odjać?
14 lis 11:51
Jerzy:
a)
| | (1+ i)*5*(1 +i) | | 5(1 + i)2 | |
= |
| = |
| = ... i licz dalej |
| | (1 − i)*3*(1 + i) | | 3*(1 + 1) | |
14 lis 11:57
mat123: Sorry źle zapisałem w pierwszym przykładzie zamiast gwiazdki ma być czyli potegowanie
5 i 3 to wykladnik potegi
14 lis 12:04
mat123: a) (1+i)5 / (1−i)3
14 lis 12:04
Adamm: | (1+i)8 | | (2i)4 | |
| = |
| =22,5 |
| |1+i|3 | | √23 | |
14 lis 12:07
Adamm: | | (1+i)8 | |
źle napisałem, |
| =2 |
| | |1+i|6 | |
14 lis 12:08
mat123: skąd wziąłeś to potęge do 8 i moduł na dole?
14 lis 12:11
Mmmm: Ktoś? Coś?
14 lis 22:24
Mmmm: Nikt? Nic?
15 lis 15:56
Benny: |z|=sqrt{x2+y2}
|z|2=x2+y2
zz'=|z|2, z' − z sprzężone
15 lis 16:00
Mmmm: Wytlumaczyłby ktoś dokładnie krok po kroku te dwa przykłady bo są dla mnie całkiem nowe i nie
rozumi wszych obliczeń?
15 lis 17:33
Mmmm: Ok w drugim przykladzie mam chyba w mianowniku utworzyc takie 3 pary wyrazen sprzezonych to
zaraz zrobie a pierwszy przyklad moze ktos rozwiazal?
15 lis 17:38
Mmmm: Dobra jednak nie bo zrobielem cos takiego ze pomnozylem przez wyrazenie sprzezone do mianownika
w 3 potedze i mam (1+i)8 przez 8
15 lis 17:44