Uzasadnij
Pablo: Uzasadnij że każdy punkt P(x,y) Jest jednakowo oddalony od ogniska F(0,p) i prostej kkierownicy
y= −p leży na paraboli y = ax2 gdzie a = 14p p>0
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zadanie rozwiązać? Dzięki z góry.
14 lis 10:23
jc: Jak nie wiesz co to jest P(x,y), to nic nie zrobisz.
Gdzie leżą punkty P(2,5) lub P(3,1)?
14 lis 10:42
PW: Pytanie jest, wybacz, bełkotliwe.
Co dla Ciebie jest definicją paraboli (jaką definicję przyjęliście na zajęciach), a co masz
udowodnić?
14 lis 10:45
jc: Prawdopodobnie polecenie brzmiało:
Wykaż, że punkty jednakowo oddalone od punkty (0,p) i prostej y=−p
leżą na pewnej paraboli y=ax2.
−−−
Wystarczy wyliczyć y z równania x2+(y−p)2 = (y+p)2.
14 lis 10:54
Pablo: Udowodnić trzeba że każdy Punkt P jest jednakowo oddalony od punktu F.
Jako takiej definicji paraboli nie mieliśmy podanej. Jedynie jej równanie:
y = ax2 gdzie a =14p p>0
Podane też jest równanie prostej kierownicy y=−p
Tyle informacji tylko mam.
14 lis 11:07
Pablo: Ciężko mi powiedzieć jak dokładnie brzmiało polecenie. Wykładowca w ogóle go nie podał
14 lis 11:10
jc: Każdy punkt P jest jednakowo oddalony od punktu F? Na prawdę?
Spójrz, co napisałem wyżej.
14 lis 11:12
Pablo: Przepraszam nie doczytałem. Dzięki za pomoc.
14 lis 11:19