matematykaszkolna.pl
Uzasadnij Pablo: Uzasadnij że każdy punkt P(x,y) Jest jednakowo oddalony od ogniska F(0,p) i prostej kkierownicy y= −p leży na paraboli y = ax2 gdzie a = 14p p>0 Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zadanie rozwiązać? Dzięki z góry.
14 lis 10:23
jc: Jak nie wiesz co to jest P(x,y), to nic nie zrobisz. Gdzie leżą punkty P(2,5) lub P(3,1)?
14 lis 10:42
PW: Pytanie jest, wybacz, bełkotliwe. Co dla Ciebie jest definicją paraboli (jaką definicję przyjęliście na zajęciach), a co masz udowodnić?
14 lis 10:45
jc: Prawdopodobnie polecenie brzmiało: Wykaż, że punkty jednakowo oddalone od punkty (0,p) i prostej y=−p leżą na pewnej paraboli y=ax2. −−− Wystarczy wyliczyć y z równania x2+(y−p)2 = (y+p)2.
14 lis 10:54
Pablo: Udowodnić trzeba że każdy Punkt P jest jednakowo oddalony od punktu F. Jako takiej definicji paraboli nie mieliśmy podanej. Jedynie jej równanie: y = ax2 gdzie a =14p p>0 Podane też jest równanie prostej kierownicy y=−p Tyle informacji tylko mam.
14 lis 11:07
Pablo: Ciężko mi powiedzieć jak dokładnie brzmiało polecenie. Wykładowca w ogóle go nie podał
14 lis 11:10
jc: Każdy punkt P jest jednakowo oddalony od punktu F? Na prawdę? Spójrz, co napisałem wyżej.
14 lis 11:12
Pablo: Przepraszam nie doczytałem. Dzięki za pomoc.
14 lis 11:19