Za pomocą indukcji matematycznej udowodnij że:
Lukasz: za pomocą indukcji matematycznej udowodnij że:
8n+6 jest podzielne przez 7
14 lis 10:06
kochanus_niepospolitus:
1) n = 1
8 + 6 = 14 = 2*7
2) n= k
8k + 6 = 7*j
3) n = k+1
8k+1 + 6 = 8*8k + 7 = (7+1)*8k + 7 = 7*8k + (8k + 6) = // z (2) // = 7*8k + 7j = 7m
c.n.w.
14 lis 10:08
Lukasz: Dzięki, zadanie rozwiązane

Ale mógłby mi ktoś jeszcze wytłumaczyć skąd się bierze:
8*8k + 7 = (7+1)*8k + 7 = 7*8k + (8k + 6) = // z (2) // = 7*8k + 7j = 7m
14 lis 10:51
kochanus_niepospolitus:
pierwszy znak równości to oczywista oczywistość, bo:
8 = (7+1) ... prawda

drugi znak równości to także oczywista oczywistość, bo:
(a+b)*c = a*c + b*c ... prawda

później korzystamy z tezy (czyli punkt (2)) i podmieniamy 8
k + 6 na 7j
no i koniec
14 lis 11:13