Ciag i montonicznosc
Jacob: Sprawdz czy ciag jest monotoniczny
14 lis 09:18
Jerzy:
| an+1 | | 2n+1 | | n! | | 2*2n*n! | | 2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| an | | (n+1)! | | 2n | | n!*(n+1)*2n | | n+1 | |
.... i wnioski.
14 lis 09:24
kochanus_niepospolitus:
| an+1 | | 2n+1 *n! | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| an | | 2n(n+1)! | | n+1 | |
wnioski
14 lis 09:25
kochanus_niepospolitus:
Jerzy
14 lis 09:25
Jerzy:
Cześć
14 lis 09:25
5-latek: | 2n+1 | | n! | | 2 | |
| * |
| = |
| >0 rosnacy |
| (n+1)! | | 2n | | n+1 | |
14 lis 09:26
5-latek: WItam Panow
14 lis 09:27
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... nie do końca ... w końcu a
1 = a
2 
dopiero od n=2 ciąg ten jest rosnący
14 lis 09:27
kochanus_niepospolitus:
Witajcie Panowie
14 lis 09:28
Jerzy:
Cześć
małolat 
Czyżby ?
14 lis 09:28
Jerzy:
Jaki rosnący ?
14 lis 09:29
kochanus_niepospolitus:
tfu ... malejący
14 lis 09:29
5-latek: O widzisz .
ja sie tez tego ucze . Musze za chwile jechac zmienic opony i jak jeszcze bede mial czas to
wstawie swoje
14 lis 09:29
5-latek: tak moja wina
| | a>0 | |
Szacowalem ciag postaci |
| |
| | n+coś)(n+coś) | |
A to przeciez jest prosty ciag . Nie wiem czemu

Cos ostatnio bardzo czesto sie myle . Moze przez to ze nie mam sie z kim klocic w domu ?
14 lis 09:36
Jacob: | | 2 | |
to ten ciag jest rosnacy czy malejacy skoro n>0 i |
| jes twieksze od zera to powinien |
| | n+1 | |
byc rosnacy
14 lis 09:36
Jacob: | | 2 | |
a ok juz ogarnalem dzieki |
| jest mniejsze od 1 i dlatego jest malejacy |
| | n+1 | |
14 lis 09:37
Jerzy:
Ale dopiero od drugiego wyrazu !
14 lis 09:38
kochanus_niepospolitus:
Ogólnie:
Ciąg an jest ciągiem nierosnącym, dla n>1 jest ciągiem malejącym.
14 lis 09:41