prawdopodobienstwo i wariancja
Rafał: Czas woskowania samochodu w myjni samochodowej jest zmienną losową o rozkładzie
jednostajnym w przedziale [20min, 40min].
a) Obliczyć prawdopodobieństwo, że woskowanie zabierze więcej niż 35 minut.
b) Oblicz wartość oczekiwaną oraz wariancję czasu woskowania samochodu.
14 lis 08:24
Blee:
Masz podane (studencie) jaki jest rozklad. Rozklad jest prosciutki bo to rozklad jednostajny
−−−− czyli prawdopodobienstwo zajscia kazdego zdarzenia jest takie samo.
EX = 30
Jedyny problem to wariacja (jezeli wzorow sie nie zna) ale od czego jest wujek google? Tak
trudno to zrobic (poszukac w internecie informacji o rozkladzie jednostajnym)
14 lis 08:34
rafał: Skąd sie bierze ta liczba 5?
14 lis 09:46
kochanus_niepospolitus:
| | przedział 5 minutowy | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | przedział 20 minutowy | | 20 | |
14 lis 10:04
rafał: Dzieki. Juz wiem o co chodzi w tym
14 lis 10:23
Rafał: Skąd się wziąl wynik 30. Wiem, że E(x)=xi*pi mółby ktoś to podstawic
15 lis 21:26
Rafał: czy chodzi o to zeby 120 min pomnozyc razy 0,25?
wtedy wyjdzie faktycznie wynik 30
15 lis 21:29
Rafał: chce wyliczyc jeszcze wariancje pomozecie?
15 lis 21:30
Rafał: nie oarniam teo. z tym 120 min pomylilem....
15 lis 21:42
Blee:
Masz czas od 20 do 40 min ... to jaki bedzie SREDNI czas

Oczywiscie (20+40)/2 = 30 min
15 lis 21:59
Blee:
Wejdz do internetu i wpisz w wujka google rozklad jednostajny to bedziesz mial wszystkie wzory

Trudno sie rozmawia z kims kto nie zna nawet podstaw (ktore spokojnie mozna znalezc nawet na
wikipedii)
15 lis 22:00
michalina: Juz zrobione. Wariancja to będzie : b−a/12. Wynik wyjdzie wtedy 1,66
16 lis 08:39