Ograniczonosc ciagu
5-latek: Wczoraj chyba pytalem o ograniczonosc takiego ciagu
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + |
| +....+ |
| |
| | 2*7 | | 5*10 | | 8*13 | | (3n−1)(3n+4) | |
Otoz nie potrafie policzyc jego sumy
Leszsek odpisal mi tak
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (3n−1)(3n+4) | | 5 | | 3n−1 | | 3n+4 | |
Proszse wytlumaczyc skad to
Szukalem tez w ksiazce do indukcji i nie ma tam takiego wzoru do udowdnienia
Z reguly pisza jaka to jest suma
13 lis 23:44
jc: Zamień 7,10,13,... na 5,8,11, ... Otrzymasz więcej, ale łatwiej będzie oszacować.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| < |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| 2*7 | | 2*5 | | 3 | | 2 | | 5 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| < |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| 5*10 | | 5*8 | | 3 | | 5 | | 8 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| < |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| 8*13 | | 8*11 | | 3 | | 8 | | 11 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| < |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| 11*16 | | 11*14 | | 3 | | 11 | | 14 | |
Domyślasz się, jak będzie dla dowolnego n?
14 lis 00:10
5-latek: Witam

Rozpisze sobie jescze kilka wyrazow
| | 1 | |
Wytlumacz natomiast dlaczego jest wszedzie |
| ? |
| | 3 | |
Jakis algorytm ?
14 lis 00:19
jc: | 1 | | 1 | | 11−8 | | 3 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 8 | | 11 | | 8*11 | | 8*11 | |
| 1 | |
| = ... trzeba podzielić przez 3 |
| 8*11 | |
14 lis 00:24
5-latek: No tak . dziekuje
Znalazlem algorytm rozkaldu ulamka wlasciwego na ulamki proste
Dobranoc
14 lis 00:31
Mariusz:
Rozkład na sumę ułamków prostych będzie jeszcze przydatny w takich sytuacjach
Obliczenie n pochodnej funkcji wymiernej
(tutaj potrzebny jest rozkład nad zespolonymi)
Całkowanie funkcji wymiernej
(tutaj czasami lepiej będzie wydzielić część wymierną całki , skorzystać z całkowania przez
części
bądź sprawdzić czy jakieś podstawienie nie ułatwi obliczeń)
Odwracanie przekształcenia Laplace
(tutaj oprócz tego rozkładu przydatne będzie tw Borela o splocie)
więc jeśli będziesz dalej bawił się matematyką to może ci się przydać
Komuś kto chciałby pisać programy przyda się :
logika do konstruowania instrukcji warunkowych czy iteracyjnych
(kiedyś popularne było wyskakiwanie instrukcją goto teraz free pascal ostrzega
o użyciu tej instrukcji i przerywa kompilację)
matematyka dyskretna (rekurencja , rachunek różnicowy , grafy)
algebra liniowa z geometrią (np do grafiki)
analiza matematyczna (do analizy algorytmów np do oszacowania asymptotycznej złożoności)
14 lis 02:29
5-latek: Wracam do swojego ciagu
Z tego co napisales wczoraj to moge zapisac ze
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| [( |
| − |
| )+( |
| − |
| )+.......+ |
| )= |
| | 3 | | 2 | | 5 | | 5 | | 8 | | (3n−1)(3n+4 | |
15 lis 00:59
jc: Nie. Spójrz, co napisał Leszek.
15 lis 01:04
5-latek: Dobrze . Juz pozniej to zrobie .
15 lis 01:32
5-latek: czyli a
n=
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| [( |
| − |
| )+( |
| − |
| )+( |
| − |
| )+.....( |
| − |
| )] |
| | 5 | | 2 | | 7 | | 5 | | 10 | | 8 | | 13 | | 3n−1 | | 3n+4 | |
Teraz jak do tego w ogole podejsc ?
15 lis 09:16
5-latek: Podbije bo zalezy mi na tym aby ktos napisal jak postepowac przy takich jak tutaj ciagach
15 lis 09:35
kochanus_niepospolitus:
tak jak jc napisał ... 'szacujesz' każdy z tych nawiasów tak jak jc podał:
wystarczyło tylko w poście 00:59 napisać an < ..... i miałbyś dobrze.
Przy badaniu ograniczoności ciągu nie musisz wyznaczyć tejże sumy.
15 lis 10:00
5-latek: Dobrze to wtedy mialbym ograniczenie z gory
A piszse w odpowiedzi z ejest ograniczony wiec musi byc tez ograniczony z dolu.
jak w takich ciagach badac ograniczenie z dolu ?
15 lis 10:35
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że ograniczeniem z dołu jest 0

W końcu a
n to suma iluś tam dodatnich wartości
15 lis 10:46
5-latek: Ok juz jestem
tak .
Tylko jak wpasc na to ograniczenie z gory jak napisl jc jesli sie nie zrobilo
dostaecznie duzo takich przykladow ?
Albo tak jak w moim porzednim poscie z granicy . Ja sie naliczylem a jc ograniczyl go
wiekszym ciagiem
ja nie mam z aduzej praktyki w tym i tu problem
15 lis 10:56
kochanus_niepospolitus:
Trudno wpaść na pomysł jeżeli nie ma się odpowiedniego doświadczenia z podobnymi przykładami.
Niestety.
Gdy się ma doświadczenie, wtedy zauważa się pewne rzeczy bądź zdaje sobie sprawę z tego jak
wygląda procedura rozwiązywania.
15 lis 11:12
5-latek: Niestety tak jest .

Ale my sie nie poddamy
Nie pozwole Panu doktorowi zaspiwac nade mna
Dobry Jezu a nasz Panie
Daj mu .........

)
15 lis 11:18