Styczna do okręgu
Jula: Dla jakich wartości parametru p prosta o równaniu 2x+3y=p jest styczna do okręgu
x2+y2+2x+4y−8=0?
13 lis 22:40
Jerzy:
Potrafisz wuznaczyć środek i promień okręgu ?
13 lis 22:43
Adamm: (x+1)
2+(y+2)
2=13
odległość (−1; −2) od 2x+3y−p=0 wynosi
| | |2*(−1)+3*(−2)−p| | | |p+8| | |
d= |
| = |
| |
| | √22+32 | | √13 | |
ma być
d=
√13 (odległość ma być równa promieniowi)
|p+8|=13
p+8=13 lub p+8=−13
p=5 lub p=−21
13 lis 22:45
Jula: Pewnie zadam głupie pytanie, ale czemu pierwsze równanie równa się 13?
13 lis 22:51
the foxi: (x2+2x+1)+(y2+4y+4)−13=0
(x+1)2+(y+2)2=13
Dopełnianie do kwadratu
Adam zabrał piątkę, żeby dopełnić i musiał ją oddać −> −8−5=−13
13 lis 22:55