rownanie okregu
kejpej: Napisać równanie okregu, ktorego srodek lezy na prostej y=2x. Okrąg przechodzi przez punkty
A(0,2) B(−1,3)
Po podstawieniu tych punktow do rownania okregu otrzymuje prosta s1−s2+3=0 < jest to prosta
przechodzaca, przez te 2 punkty, co dalej zrobic?
13 lis 22:29
Mila:

A(0,2) B(−1,3)
S=(x,2x) − wsp.środka okręgu
|AS|=|BS|=r
√x2+(2x−2)2=
√(x+1)2+(2x−3)2⇔
x
2+4x
2−8x+4=x
2+2x+1+4x
2−12x+9
2x−6=0
x=3
S=(3,6)
r=
√32+42=5
(x−3)
2+(y−6)
2=25
13 lis 23:02
Jolanta: środek okręgu leży na prostej y=2x
czyli jezeli S(a,b) to b=2a ( y=2x np x=2 y=2*2 x=3 y=2*3)
podstaw do równania okręgu
(0−a)2+(2−2a)2=r2
(−1−a)2+(3−2a)2=r2
przyrównałam stronami
a=9 b=18
13 lis 23:04
Jolanta: Witaj

Mila co ja tu zle zrobiłam ?
13 lis 23:06
Eta:
a2+4−8a+4a2=1+2a+a2+9−12a+4a2
2a=6 ⇒ a=3 S(a,2a)=(3,6)
13 lis 23:16
Jolanta: Znalazłam a2+4−8a+4a2−10−a2+10a−4a2=0
2a=6 a=3α
13 lis 23:16
Jolanta: 
chyba pora isć spać
13 lis 23:17
Eta:
13 lis 23:17
kejpej: dzieki wam!
13 lis 23:18
Jolanta:
13 lis 23:19
Mila:
Witam, sprawdzam:
a2+4*(1−a)2=(1+a)2+(3−2a)2
a2+4*(1−2a+a2)=1+2a+a2+9−12a+4a2
a2+4−8a+4a2=10−10a+a2+4a2
4−8a=10−10a
2a=6
a=3
Może coś ze znakami pomyliłaś.
13 lis 23:22