proszę o pomoc
anka: zad.1
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez pkt A(−1,2) i prostopadłej do prostej 6x−2y+3=0.
zad.2
Dla jakich argumentów wartość funkcji y=3x−8 są większe od 61.
31 sty 10:04
Lil13: skorzystaj z tego:
Prosta k jest prostopadła do prostej m wtedy, gdy a1 * a2 = −1
a obie proste maja postać k: y= ax + b
8 lut 16:44
Lil13: w Twoim przypadku:
prosta k: 6x − 2y + 3 = 0
Przekształcamy :
−2y= −6x−3 \ : (−2)
y = 3x + 1,5
Ze wzoru: y = ax+b ... a
1= 3
Liczymy a
2 czyli część szukanej prostej m ( m: y= a
2x + b ) ze wzoru a
1 * a
2 = −1
3* a
2= −1
3* a
2= −1 /: 3
a
2 = −1/3 ( nie umiem pisać ułamków..)
No więc szukana prosta ma postać: m: y= −1/3x + b
Musimy więc obliczyć jeszcze b...
W zadaniu pisze, że nasza szukana prosta m przechodzi przez pkt A(−1,2)
No więc podstawiamy: A (x,y) do y= −1/3x + b
2= −1/3 *( −1) + b
2= 1/3 + b
2 − 1/3 = b
b= 1 i 2/3 ( nie umiem ułamków zapisywać..jedna całość i dwie trzecie..)
Więc nasza szukana prosta m:
y = − 1/3x + 1i 2/3
Koniec zadanie
8 lut 16:59
Lil13: Możesz mieć jeszcze jedno zadanie tego typu.. ale o prostą równoległą..
Pamiętaj więc też, że prosta k jest równoległa do prostej m wtedy, i tylko wtedy, gdy a
1 = a
2
A proste te zapisane są w postaci:
k: y = a
1x + b
1
m: y = a
2x + b
2
Pzdr
8 lut 17:02