tożsamości trygo
tomek : Wykazać, że:
(sin2α1+cos2α)(cosα1+cosα) = tg12α
rozpisałem tak:
2sinαcos2α / 2cos2α(1+cosα) co po skróceniu da
sinxcosx+1 , do dalej z tym zrobic? Prosze o podpowiedz
13 lis 21:41
kochanus_niepospolitus:
| | x | |
no i teraz oznaczamy a = |
| , wtedy: |
| | 2 | |
| sinx | | 2sinacosa | | sina | |
| = |
| = |
| = tga |
| cosx + 1 | | cos2a − sin2a + cos2a + sin2a | | cosa | |
13 lis 21:51
tomek : a no tak chyba jakieś zaćmienie mnie dopadło, dzięki serdeczne!
13 lis 21:56