znajdź wszystkie rozwiązania równania.
wicior: Witam jak rozwiązać to równanie?
1+sin2x= tgx + ctgx
dochodzę do momentu:
(sinx+cos)2 =1/sinxcosx
13 lis 21:31
Sophie:
13 lis 21:46
Bogdan:
| | π | |
1 + sin2x = tgx + ctgx, x ≠ k* |
| , k∊C |
| | 2 | |
| | sinx | | cosx | |
1+2sinx cosx= |
| + |
| /*2sinx cosx ⇒ 2sinx cosx+4sin2x cos2x = 2 |
| | cosx | | sinx | |
sin
22x + sin2x − 2 = 0
sin2x = t ∊ <−1, 1>
t
2 + t − 2 = 0 itd.
13 lis 22:09
Eta:
| | sin2x+cos2x | | 2 | | π | |
tgx+ctgx= |
| = |
| , sin(2x)≠0 ⇒x≠k* |
| |
| | sinx*cosx | | sin(2x) | | 2 | |
| | 2 | |
1+sin(2x)= |
| /*sin(2x) |
| | sin(2x) | |
sin
2(2x)+sin(2x)−2=0
............................. jak podał
Bogdan
13 lis 22:28