procenty
Ewka: Po dwukrotnej podwyżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena końcowa jest o
21% większa od pierwotnej. O jaki procent dokonywano każdorazowo podwyżki ceny towaru?
13 lis 21:30
13 lis 21:31
Ewka: Proszę
13 lis 21:41
Jolanta: po pierwszej podwyżce kosztuje x+px x cena p procent o który podwyzszono
po drugiej x+px+p(x+px)=121%x
x+px+px+p2x−1,21x=0
x(1+2p+p2−1,21)=0
p2+2p−0,21=0
Δ=4+0,84=4,84
√Δ=2.2
p=...
13 lis 22:01
Eta:
c*(1+p)2=1,21c
1+p=1,1⇒ p=0,1
podwyższano cenę dwukrotnie o 10%
13 lis 22:04
Ewka: Co to jest to c? I p? Skąd się wzięło 1,1?
13 lis 22:07
Ewka: Jolanta, czy teraz mam coś z tym zrobić? Nie wiem co, pomocy 😥
13 lis 22:08
Jolanta: 
niezawodna jak zwykle Eta napisała wzór
13 lis 22:10
Jolanta: u mnieze wzoru Δ i pierwiastek x=U{−b+
√Δ{2a}
tutaj x=p
| | −2+2,2 | |
p=U{−b+√Δ{2a}= |
| =0.1 |
| | 2 | |
1%=0,01
0,1=10%
13 lis 22:14
Eta: Po co tak ?
13 lis 22:16
Jolanta: Bo mam sklerozę

i nie pamietam kiedy sie tego wzoru uczy
13 lis 22:20
Eta:
Nowe zadanie:
Cenę towaru obniżono dwukrotnie o ten sam procent.
W wyniku tych obniżek cena końcowa zmniejszyła się o 36%
O ile procent każdorazowo dokonywano obniżek?
c−−− cena początkowa
p −− obniżka w procentach
c*(1−p)
2=0,64c
1−p=0,8 ⇒ p=0,2
Odp: cenę obniżano dwukrotnie o 20%
I po ptokach
Pozdrawiam
Jolantę
13 lis 22:23
Ewka: Aha, a co to jest b e tym wzorze?
13 lis 22:23
Ewka: Dzięki Eta, teraz kumam😍
13 lis 22:24
Eta:
13 lis 22:30
Jolanta: Witaj Eto ,również pozdrawiam
13 lis 22:31
Eta:
@
Ewka
O równaniach kwadratowych będziesz się uczyć w 2 kl. LO
czyli za rok
13 lis 22:31