znalezeinie rownania bokow kwadratu
kapustaglowapusta: Witam, mam pytanie czy dobrze rozumuje zadanie, poniewaz nie mam wyniku.
Dany jest wierzchołek kwadrati A(2,−4) i jedna z jego przekątnych 2x−y−1=0. Znalezc rownania
boków kwadratu.
Robiłem to tak: Znalazłem drugą przekątną tego kwadratu, która wynosi y=−12−3
Znalazłem punkt C, który wynosi (−18/5, −6/5). Środek przekątnej punkt S − (−4/5,−13/5)
Jednakże chyba ten punkt C mi sie nie przyda. Rozumowałem to tak, ze jezeli obliczenie długość
AS, a punkt B to (x,2x−1) to jezeli zrobie cos takiego |BS|=|AS| to mi to wyjdzie?
Wyniki są tragiczne, dlatego sie pytam, chyba ze cos zle robie.
13 lis 21:14
kapustaglowapusta: refresh
13 lis 22:05
Mila:

1)
A(2,−4)
p: 2x−y−1=0⇔y=2x−1
A∉p
2) Przekątne są równe, prostopadłe i dzielą się na połowy.
| | 1 | | 1 | |
q: y=− |
| x+b, A∊q⇔−4=− |
| *2+b⇔b=−3 |
| | 2 | | 2 | |
3)
| | 1 | |
Punkt przecięcia przekątnych: 2x−1=− |
| x−3⇔ |
| | 2 | |
4) C:
C=(x
c,y
c)
| | 4 | | 2+xc | | 13 | | −4+yc | |
− |
| = |
| i − |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
5) p i q proste prostopadłe
| | 4 | | 13 | | 14 | | −7 | |
SA→[2+ |
| ,−4+ |
| ]=[ |
| , |
| ] |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 7 | | 14 | |
SB→⊥SA→ i wektory maja równe długości⇔SB→=[ |
| , |
| ] |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 13 | | 7 | | 14 | | 4 | | 7 | | 13 | | 14 | |
S(− |
| ,− |
| )→[ |
| , |
| ]⇒B=(− |
| + |
| ,− |
| + |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 13 | | 7 | | 14 | | 4 | | 7 | | 13 | | 14 | |
S(− |
| ,− |
| )→[− |
| ,− |
| ]⇒B=(− |
| − |
| ,− |
| − |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
6)
| | 3 | | 1 | |
Prosta AB: A(2,−4),B=( |
| , |
| |
| | 5 | | 5 | |
y=−3x+2
prosta CD||AB ⇔ y=−3x+b i D należy do prostej⇔b=−12⇔
CD: y=−3x−12
| | 1 | |
prosta CD⊥CB⇔y= |
| x+b i B∊prostej⇔b=0 |
| | 3 | |
prosta AD|| BC
===============
13 lis 22:40
Mila:
Mogła być pomyłka w danych i dlatego te rachunki takie wychodzą.
Równania prostych są ładne.
13 lis 22:42
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
k2: y = − |
| x − 3, a2 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
k
3: y = a
3x + b
3, k
4 = a
4x + b
4, i A∊k
3 i A∊k
4
tg45
o = 1,
| | | | 1 | | 1 | |
1 = I |
| | ⇒ |a3 + |
| | = |1 − |
| a3| |
| | | | 2 | | 2 | |
stąd a
3 = ... (są dwa rozwiązania, jedno jest równe a
3, drugie a
4)
13 lis 22:45
Mila:
Witaj, szkoda, że wcześniej nie napisałeś, ja zapomniałam o tym sposobie.
13 lis 22:47
kapustaglowapusta: Mila, mam pytanie odnośnie tego jak znalazłaś punkt D, bo nie moge tego wykminić

A przy rozwiązaniu Bogdana zgubiłem się po tym tangensie
13 lis 23:13
kapustaglowapusta: Skąd się wzięło to:
S(−45, −135) −> [−75,−1415 −> .... i tak dalej
13 lis 23:15
Mila:

Przesunięcie punktu o wektor,
P(x,y) →przesunięcie o wektor [a,b]⇒otrzymujesz punkt P'(x+a, y+b)
P=(1,1) →T
u=[3,2]⇒P'(1+3,1+2)=(4,3)
13 lis 23:29
Mila:
Tam źle napisałam B zamiast D.
Aby otrzymać punkt D bierzemy wektor przeciwny do SB
( to przecież wiesz z fizyki, jesli nawet nie było na matematyce)
wektor przeciwny:
| | 4 | | 13 | | 4 | | 7 | | 13 | | 14 | |
S=(− |
| ,− |
| )→T[−75,−145]⇒D=(− |
| +(− |
| ),− |
| +(− |
| )) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Lepszy jest sposób Bogdana, bo nie trzeba liczyć wsp. wierzchołków kwadratów.
Mogę rozpisac szczegółowo.
13 lis 23:38
kapustaglowapusta: To znaczy tak, ja to ogarniam


Bo punkt C wiem jak zrobić, po prostu nie wiem skad wzielas
wektor SD
Czy to chodzi o to, ze jest on przeciwny wiec wyniki wektora SB beda o przeciwnych znakach do
tego SD?
13 lis 23:39
Mila:
Tak wektor przeciwny do SB→.
13 lis 23:48
Mila:
Dobranoc
14 lis 00:06
Kapusta:
Faktycznie głowa pusta
14 lis 00:41
kapustaglowapusta: Okej dzieki wielkie Mila
14 lis 11:51
kapustaglowapusta: Mila, ostatnie pytanko mam, dlaczego jest tak, że jeżeli chodzi o wektor prostopadły do innego
wektora, dajmy na to:
Wektor SA=[145,u−{7}{5}] to wektor przeciwny to jest [−B,A] czyli faktycznie SB =
[75,145]
A dlaczego tak samo nie mozemy zrobic z wektorem SD, przeciez on jest tez prostopadly do SA.
Jednak jeżeli pomyslismy, ze wlasnie SB jest przeciwny do SD, to wyniki sie nie zgadzaja i to
mnie trapi.
14 lis 21:47
kapustaglowapusta: Bądź może ktoś inny wytłumaczy?
14 lis 21:47
kapustaglowapusta: Tam miało być Wektor SA[....] to wektor PROSTOPADŁY**** to jest [−B,A]
14 lis 21:47
Mila:
Za 30 minut będę.
14 lis 21:51
kapustaglowapusta: Okej, czekam
14 lis 21:56
14 lis 22:13
Mila:
| | 14 | | 7 | | 7 | | 14 | |
[ |
| ,− |
| ]⊥u=[ |
| , |
| ] iloczyn skalarny równy 0 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 14 | | 7 | | 7 | | 14 | |
[ |
| ,− |
| ]⊥v=[− |
| , − |
| ] =−u iloczyn skalarny równy 0 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
po przesunięciu S o jeden lub drugi wektor otrzymasz dwa wierzchołki,
jak je nazwiesz to sprawa drugorzędna.
14 lis 22:31
Mila:
Witaj
Bogdanie
14 lis 22:32
Bogdan:
Witaj
Mila
14 lis 22:33
kapustaglowapusta: Nie rozumiem tego dalej, rozumiem ze wektory sa prostopadłe jak iloczyn skalarny jest równy 0.
Ale co mi z tego jak to widać ze faktycznie SA jest prostopadły z SB i z SD. A wektor
prostopadły do wektora [A,B] to [−B,A], co by sie zgadzało z jednym wektorem, z drugim nie.
Bogdan, dzieki wielkie, jutro na pewno sobie ogarne Twoj sposob
14 lis 22:49
Mila:
[A,B]⊥[−B,A]
[A,B]⊥[B,−A]
14 lis 22:53
kapustaglowapusta: To wiele wyjasnia, dzieki wielkie Mila
14 lis 23:01
Mila:
Rozwiąż wg wskazówek
Bogdana.
14 lis 23:26