Calka
olka: Jak zacząć liczyć ta całkę?
Przez części? Pochodna zrobić na x
3 a całkę z cos i wyjdzie tg, ale w cosinusie argument to
x
4 wiec mi nie pasuje, bo to raczej funkcja złożona?
13 lis 21:10
Adamm: najpierw podstaw t=x4 to się uprości
dalej masz pochodną z tangensa
13 lis 21:11
olka: No faktycznie, to jest prostsze. Jest może jakaś drobna pomoc do tego, kiedy stosować
całkowanie przez części a kiedy przez podstawienie? Czy zostaje tylko przerobienie setek
przykładów?
13 lis 21:15
Adamm: cóż
czasami trzeba i tak i tak
a czasami jakoś inaczej
ja pracowałem
podobno tak jest najlepiej się nauczyć jak całkować
13 lis 21:17
olka: Ok, rozumiem. W takim razie wracam do roboty
13 lis 21:20
olka: Kolejna całka:
xln(1+x2)
13 lis 21:55
Adamm: t=1+x2
13 lis 21:55
olka: Tak zrobiłam i wyszła całka z ln(t)
13 lis 21:57
olka: Spróbowałam przez części ale chyba zły tok
13 lis 21:57
olka: Albo zła odpowiedz w książce
13 lis 21:58
Jerzy:
Przez czesci.
13 lis 21:59
Adamm: chodzi o to by scałkować stałą, a z lnt obliczyć pochodną
13 lis 22:00
olka: Tzn przez podstawienie i następnie ln(t) przez części?
13 lis 22:01
Adamm: tak
13 lis 22:01
Jerzy:
= ∫1*lntdt = tlnt −∫t*(1/t)dt = tlnt − t + C
13 lis 22:02
olka: Rozumiem już, zrobiłam drobny błąd w rachunkach przez części, dziękuje Panom
13 lis 22:05
Mariusz:
Jeśli chcemy tę całkę liczyć przez części to
w liczniku powinniśmy skorzystać z jedynki trygonometrycznej
∫xln(1+x
2)dx
Tutaj można podstawić po scałkowaniu przez części
16 lis 04:45