Wielomiany, rozkład na czynniki
Szymek_: Witam, mam problem z zadaniem:
Rozłóż na czynniki wielomian W(x) = x
3 + x
2 −3 − 3
√3.
Proszę nawet o małą podpowiedź, jak to pogrupować czy coś
13 lis 20:52
Sophie:
13 lis 21:01
Jolanta: pierwiastkiem jest √3 W(√3)=0
podziel wielomian przez x−√3
13 lis 21:02
Jolanta: zrobione ?
13 lis 21:47
Adamm: można to było w ten sposób
W(x)=x3−√33+x2−√32
i tak dalej
13 lis 21:48
Szymek_: W(x) = (x−√3 + 1)(x − √3)2. Czy tak ?
13 lis 22:10
Jolanta: [x2+x(1+√3)+√3+3]*(x−√3) tak mi wyszło
13 lis 22:19
Jolanta:
x 2+x(1+√3+√3+3
x3+x2−3−3√3 : (x−√3
−x3+x2√3
x2(1+√3)−3
−x2(1+√3)+(1+√3)x√3−3
(√3+3)x−3√3−3
−(√3+3)x+3+3√3
13 lis 22:28
Szymek_: Racja, rzeczywiście przy podzieleniu tak wychodzi. Nie wiem więc gdzie skopałem pomysł Adamma
13 lis 23:01