zespolone
Michał: mam taki problem z liczbami zespolonymi...
(z4 + 16)(z2 + (2 + i) −1)
Δ=(2 + i)2 +4= 7 + 4i
korzystam ze wzorku:
x2 − y2 = 7
2xy=4 ⇒ x=2/y
(4/y2) − y2=7 /y2
4 −y4 − 7y2
t=y2
t2 −7t +4=0
Δ=33
no i dalej już klapa z wynikami... dobrze to robię, że potem takie wyniki wychodzą?
31 sty 01:20
Michał: ?
31 sty 12:50
Edek: czy ty to dobrze przepisałeś, chodzi mi szczególnie o drugi nawias, czy po (2+i) niepowinno być
jescze z ?
w przypadku 1 mamy
z4+16=z4+8z2+16−8z2=(z2+4)−8z2=(z2−2√2z+4)(z2+2√2+4)
czy po takim rozłożeniu potrafisz dalej wyliczyć pierwiastki ?
jct.pisz
31 sty 13:09
Edek: acha pojawił się wyżej błąd, tam ma być (z2+4)2−8z2 ...
31 sty 13:11
Michał: tak tak powinno być (2+i)z
31 sty 13:17
Michał: raczej sobie poradzę . W tym drugim tok rozumowania, moim zdaniem jest dobry, ale co dalej z
takimi liczbami robic nie wiem..
31 sty 13:18
Edek: chodzi tutaj najprawdopodobniej poprostu o wyliczenie pierwiastków tego równania, wówczas
możemy oba wyrażenia rozwiązywać oddzielnie bez potrzeby ich wymnażania
drugi nawias
z
2+(2+i)z−1
Δ=(2+i)
2+4=4+4i+i
2+4=8−1+4i=7+4i
√Δ=
√7+4i
√7+4i = a+bi /
2, a,b R
7+4i=a
2−b
2+2abi
otrzymujemy układ równań
a
2−b
2=7
2ab=4
a
4−7a
2−4=0
a
2=t , t>0
t
2−7t−4=0
Δ=49+16=65
√Δ=
√65
| | 7−√65 | |
t1= |
| → nienależy bo jest <0
|
| | 2 | |
| | 7+√65 | | 7+√65 | |
a=√ |
| v a=−√ |
|
|
| | 2 | | 2 | |
oblicz teraz b i otrzymamy wówczas pierwiastek z delty który musimy jescze użyć do wyznaczenia
pierwiastków zespolonych
Jakoś to dziwnie i brzydko wyszło, poszukaj może gdzieś popełniłem błąd rachunkowy, a jak nie
no to czasami i takie zadania z takimi wynikami się zdarzają
31 sty 13:29
Michał: raczej dobrze jest bo mi tak samo wychodziło

Dzięki wielkie za pomoc
31 sty 13:32