stereometria
qwerty: W graniastosłupie prawidłowym trojkątnym wszystkie krawędzie są tej samej długości. Oblicz
tangens kąta między przekątnymi dwóch ścian bocznych wychodzącymi z tego samego wierzchołka.
13 lis 20:13
Eta:
| | a√5 | |
x=√d2−h2= ..............= |
| |
| | 2 | |
| | h | | √15 | |
tgα= |
| =.............................. = |
| |
| | x | | 5 | |
========
13 lis 20:24
qwerty: Czemu odcinek x jest poprowadzony jakby do polowy odcinka a nie do wierzcholka?
13 lis 20:32
Eta:
Ach.... przeczytałam między sąsiednimi ścianami bocznymi
sorry
13 lis 20:33
Eta:

d=a
√2
z tw. cosinusów
| | d2+d2−a2 | | 3 | |
cosα= |
| = ........ = |
| |
| | 2*d*d | | 4 | |
| | √7 | |
to sinα= √1−cos2α= ........... = |
| |
| | 4 | |
| | sinα | |
tgα= |
| =.................... |
| | cosα | |
13 lis 20:46
qwerty: dzięki, te twierdzenia
13 lis 20:46